6 tipov ako si poradiť so škvrnami

Škvrnám na oblečení sa nevyhneme. Dnes pre vás máme 6 tipov, ako sa s nimi vysporiadať čo najlepšie:

  1. Konajte rýchlo. Čas je v tomto prípade váš veľký nepriateľ. Ak je to len trochu možné, škvrnu z oblečenia vyčistite hneď ako vznikne.
  2. Použite správnu teplou vody. Studenou vodou odstránite škvrny od krvi, kávy, kečupu alebo červeného vína. V teplej vode môžete odstrániť škvrnu od čaju alebo horčice. V horúcej vode zase z odevu odstránite ovocie, džús alebo zaschnutú kávu.
  3. Vyhnite sa vode. Niektoré škvrny nie je vhodné čistiť vodou. Priamo na škvrnu aplikujte vhodne zvolenú látku, nechajte pôsobiť a až potom preperte vo vode. Takýmito škvrnami sú napríklad fľaky od trávy, oleja, alebo rúžu.
  4. Zvoľte správny postup. Ak už škvrna zaschla, je potrebné ju najprv namočiť a až potom použiť nejaký pomocný prípravok. Ak ho aplikujete priamo na suchú škvrnu, znížite šancu na jej odstránenie. 
  5. Pozor na materiál. So škvrnami je to komplikované. Ako a čím ich budeme odstraňovať, záleží aj na tom, z akého materiálu je oblečenie vyrobené. Všeobecne platí, že jemné materiály a bavlnu čistíme jemnejšími prípravkami, pevnejšie materiály znesú aj agresívnejšie čistiace prípravky.
  6. Tá správna čistiaca zmes. Je to hotová alchýmia, ale mnohé škvrny viete vyčistiť prostriedkami, ktoré máte bežne doma. Najčastejšie je to soľ, biely ocot, kukuričný škrob, citrónová alebo limetová šťava, prípadne čistý alkohol. Mnohé škvrny idú pekne dole aj žlčovým alebo olivovým mydlom. Ak sa vám nechce hľadať tú správnu zmes, môžete siahnuť aj po našom Ecoegg čističi na škvny. Je ekologický a skvele funguje. 

Pár tipov čím aké škvrny vyčistiť:

  • červené víno - polejte bielym vínom, nechajte krátko pôsobiť, opláchnite studenou vodou, zasypte poriadnou dávkou soli a nechajte pôsobiť 5-10 minút. Potom zmyte studenou vodu a operte v práčke. Ak už škvrna zaschla, môžete ju namočiť do horúceho plnotučného mlieka (ak to materiál dovolí)
  • tráva - tá si vyžaduje silného hráča. Priamo na škvrnu nalejte citrónovú šťavu, biely ocot, alebo biely 90 %-ný alkohol a nechajte pôsobiť. Potom prepláchnite vlažnou vodou a normálne vyperte.
  • káva - tu pomôže čistý biely alkohol. Ak ho nemáte poruke, môžete skúsiť aj biely ocot. Nepoužívajte ho na jemné textílie. Na tie radšej zvoľte olivové mydlo.
  • krv - škvrnu čím skôr namočte do studenej vody, pridať môžete soľ alebo sódu bikarbónu
  • ovocie - tak to je iná kapitola. Veľmi jemnú textíliu namočte do jemného roztoku bieleho octu (2 PL na 0,25 litra vody) a potom vyperte v horúcej vode. Veľmi účinné je aj kyslé plnotučné mlieko. Horúcou vodu zmyte zbytky ovocia a škvrnu namočte na niekoľko minút do kyslého mlieka. Potom prepláchnite horúcou vodou a vyperte ako obvykle. 

Ako vidíte, zbaviť škvŕn sa dá aj citlivo, bez použitia agresívnych chemikálií. Na pranie môžete použiť aj naše Ecoegg pracie vajíčko. Je bez agresívnych chemikálií, dobre vyperie, zaberá málo miesta a dlho vydrží. V prípade komplikovaných škvín je k dispozícií Ecoegg odspraňovač škvŕn. Stačí ho aplikovať na škvrnu a prádlo vyprať.  

Späť do obchodu